home
over ons
nieuwsbrief
project
activiteiten
contact
home
over ons
nieuwsbrief
project
activiteiten
contact
woord en daad
woord en daad
Project

JAARTHEMA 2017: CASHEW, DE NOOT AAN DE MAN!

In 2017 voert Woord en Daad comité Soest actie voor het jaarthema: Cashew, de noot aan de man! Cashewnoten bieden werkgelegenheid en inkomen. Van cashewvrucht naar borrelhap, via de cashewboom in het winkelschap.

Waarom de cashewsector?
Wereldwijd stijgt de vraag naar cashewnoten. Reden: ze zijn gezond én lekker. Voor boeren in Burkina Faso en Benin is cashew een van de belangrijkste gewassen. In beide landen is de noot een groot exportproduct. Dat geeft veel werkgelegenheid, zou je zeggen. Zeker als de bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft en afhankelijk is van landbouw. De realiteit is helaas anders. Zo’n 90% van de cashewnoten wordt opgekocht bij de boeren en direct geëxporteerd. In Azië worden ze verwerkt tot eetbare noot. Daar heeft Afrika dus helemaal niks meer aan. De uitdaging is dan ook om de noten lokaal te verwerken en samen te werken met fabrieken. Want een cashew is niet zomaar gekraakt, daar komt heel wat bij kijken (zie illustratie). Daarnaast is het vergroten en verbeteren van de oogst een uitdaging, zodat de landen ook op volume de concurrentie aan kunnen.

Wat is het doel?
Economische ontwikkeling van een land vormt de basis voor sociale ontwikkeling. Doel van Cashew, de noot aan de man is bijdragen aan een winstgevende en concurrende cashewsector in Burkina Faso en Benin. Een sector waarin alle betrokken partijen- van boer tot aan handelaar - op duurzame wijze samenwerken. Met dit project worden minimaal 10.000 cashewboeren (en hun gezin!) geholpen hun inkomsten te verhogen. Daarnaast stijgt het aantal banen in de verwerking van de cashew van 800 naar 2.500 in 2021. Dit zijn duizenden gezinnen die nu afhankelijk zijn van tijdelijk en laag betaald werk. Een stabiele baan zorgt voor geld en geld geeft toegang tot voedsel, onderwijs en zorg. Daarom werkt Woord en Daad, naast onderwijs en eerste levensbehoeften, óók aan economische ontwikkeling.

Wat kost het?
De totale kosten voor de ontwikkeling van de cashewketen in Burkina Faso en Benin bedragen 5.817.353 euro voor de periode 2016 – 2021. Alle projectpartners dragen bij in de kosten. De bijdrage van Woord en Daad is 1.027.967 euro. Als alle partijen hun bijdrage realiseren, ontvangt het project bijna 3 miljoen euro subsidie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vandaar: De Nederlandse overheid verdubbelt uw gift!woord en daad